Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 4 Yılda 18 Milyar Lirayı Aşkın Yatırım

izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve gelmesinden bu yana geçen 4 yılda şehre 18 milyar lirayı aşkın yatırım yapıldı. Son 4 yılda, izmirKentin dayanıklı bir kent olması için projeler başlatılırken, kentin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun şantiyelerdeki çalışmaları hız kazandı.

Başkan Soyer’in 8 Nisan 2019’da göreve başlayıp göreve başlamasının üzerinden 4 yıl geçti. Orman yangını, pandemi, 30 Ekim 2020 İzmir Depremi, 6 Şubat 2023 depremi gibi harika dönemlerden geçmesine rağmen yatırımlar ve hizmetler kesintisiz devam etti. Soyer, ülke tarihinin en ağır ekonomik koşullarının ve büyük felaketlerinin yaşandığı bir dönemde İzmir halkının unutulmayacak bir halk dayanışması sergilediğini söyledi. Kentin yerel yönetimi olarak bu dayanışmaya öncülük etmekten gurur duyduklarını belirten Lider Soyer, “Hizmet binası depremde hasar görerek yıkılan, büyük afetlerle mücadele eden bir kurum olarak; türkiye Türkiye’nin en başarılı belediyelerinden biri olduk. İzmir’e dünya sahnesinde yeni bir itibar kazandırdık. Uluslararası dev zirvelere ev sahipliği yaptık, binlerce belediye arasından Avrupa ödülüne layık görülmenin gururunu yaşadık.

Son 4 yılda; Narlıdere Metrosu yüzde 96 oranında tamamlanırken Buca Metrosu’nun temeli atıldı. türkiye ‘nin en kapsamlı beyin sarsıntısı çalışmaları başlatıldı. Kooperatif modeli ile hem kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi hem de depremzedeler için ‘Halk Konutları’ projesi hayata geçirildi. Beş yıl içinde kentsel alandaki yağmur suyu akışını %70 oranında azaltmayı hedefleyen ‘Sünger Şehir İzmir’ projesi hayata geçirildi. Kent Mobilyaları Fabrikası’ndan Bayındır Süt Fabrikası’na, İzDönüşüm Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’ne kadar birçok yatırım yapıldı. Kadınlardan gençlere, çocuklardan engellilere toplumun her kesimine yönelik birçok proje hayata geçirildi. Sağlıktan kültüre, spordan turizme her alanda adımlar atıldı.

Büyükşehir’in 4 yılda ESHOT, İZSU ve iştirakleriyle şehre yaptığı yatırım tutarı 18 milyar 279 milyon lira oldu. İlçe belediyelerinin kamulaştırma iş ve projelerine yaklaşık 68 milyon lira mali destek sağlandı. Son 4 yılın yatırım oranlarına bakıldığında harcamaların üçte biri yatırımlara ayrıldı.

BUCA METROSUNDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Başkan Soyer, kentin ulaşım altyapısını güçlendirmek için 2019 yılından bu yana tarihi yatırımlara imza attı. 131 milyon 279 bin Euro bütçeli Fahrettin Altay-Narlıdere metrosunun yüzde 96’sı tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun temelleri . 515 milyon 509 bin avroya mal olacağı tahmin edilen projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. 2023 yılında hizmete girmesi planlanan ve 72 milyon 277 bin liraya mal olan Çiğli Tramvayının yüzde 93’ü bin Euro, tamamlandı.

2 milyar 105 milyon Euro yatırım bedeli ve 32,6 kilometrelik hat ile İzmir’in en uzun metro hattı olacak Karabağlar-Gaziemir metrosu ile Otogar-Kemalpaşa metrosunun da startı verildi. Karşıyaka Tramvayı ile ilişkilendirilecek Örnekköy Tramvayı için ihale sürecinin 2023 yılında başlaması planlanıyor.

500 OTOBÜS AMAÇ AŞILDI

ESHOT, filosuna 457 adet yeni ve yerli otobüs kattı. Filo yaş ortalaması 11,2’den 6,46’ya düşürüldü. 2019 Nisan ayında hayata geçirilen ‘Halkın Aracı’ uygulaması ile 174 milyon biniş için İzmirlilerin bütçesine 200 milyon lira kaynak sağlandı. İZTAŞIT ve İZULAŞ araçlarıyla 4 yıllık süreçte toplu ulaşım ağına dahil olan yeni araç sayısı 616’ya ulaşırken, Lider Soyer’in 500 otobüs hedefi yüzde 123 oldu.

TAŞIYAN ARAÇ SAYISI YÜZDE 34 ARTTI

4 yılda 2 vapur alıp 2 vapur kiralayan Büyükşehir Belediyesi, taşınan araç sayısını 2019’a göre yaklaşık yüzde 35 artırdı. 4 yılda bisiklet yolları 111 kilometreye çıkarıldı. 500 kilometre olan EuroVelo bisiklet turizmi rotasına tematik rotalar eklendi ve 580 kilometreye ulaşması sağlandı. EuroVelo güzergahı onaylanan ilk şehir olan İzmir, 11-13 Ekim 2023 tarihlerinde EuroVelo konferansına ev sahipliği yapacak. Bisiklet yolları altyapı ve tesis hizmetleri artırıldı, 35 tamir büfesi ve 50 bisiklet pompası yerleştirildi. Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in istasyon sayısı 34’ten 60’a çıkarıldı.

TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI DEPREM ARAŞTIRMASI BAŞLADI

son 4 yılda türkiye ‘nin en kapsamlı deprem araştırma ve risk azaltma projeleri İzmir’de başlatıldı. “Yapısal Envanter”, “Sismisite ve Tsunami Araştırması” ve “Zemin Yapısı ve Davranış Modeli Çıkarımı” başlıkları altında üç kapsamlı proje yürütmek. İzmir Büyükşehir Belediyesi gelecekte İzmir’i etkileyebilecek riskleri bütüncül bir bakış açısıyla belirler. 2020 Şubat ayında Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nı kuran ve Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 200 milyon lirayı deprem çalışmalarına ayıran Başkan Soyer, gelecek yıldan itibaren bütçenin yüzde 10’unun sadece depreme dayanıklılığa ayrılacağını ve kentsel dönüşüm çalışmaları.

YAPILARIN, HATALARIN VE TABANIN İNCELENMESİ

Depremden en çok etkilenen ilçe olan Bayraklı’da 31.146 konutta yapı envanteri çalışması tamamlandı. Bornova’da 61 bin 673 binada çalışmalar sürüyor. Yapı envanteri çalışmasının etaplar halinde tüm kente yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Hangi ilçede olursa olsun başvuran her vatandaşın binasının deprem raporunu alabilmesi için ücretsiz destek hizmeti başvuru süreci de başlatıldı. Deprem ve tsunami araştırmaları da devam ediyor. İzmir’de 100 kilometre yarıçap içinde belirlenen alan üzerindeki tüm canlı faylar haritalanmıştır. İzmir’in tsunami tehdidine yönelik araştırmalar da başlatıldı. Körfez’de sondaj çalışmaları devam ediyor.

Toprak yapısının ve zemin davranış özelliklerinin modellenmesine de Bornova’dan başlandı. Proje kapsamında Bayraklı, Bornova ve Konak sınırları içerisinde toplam 12 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme çalışması tamamlanacak. Zemin etütlerinden elde edilen veriler depremsellik ve bina envanteri çalışması ile bütünleştirilerek Entegre Afet Master Planı hazırlanacak ve kentsel iyileştirme önlemleri ortaya konulacaktır. Tüm çalışmaların 2024 yılında tamamlanması hedeflenmektedir.

SOSYAL BELEDİYE HİZMETLERİ DEVAM ETMEKTEDİR

İzmir’de sosyal hizmetlere 4 yılda 2 milyar 280 milyon 540 bin lira bütçe harcandı. Düzenli ve sistemli sosyal yardımlar 23 bin haneden 80 bin haneye çıkarıldı. 35 farklı üretici kooperatifinden sosyal yardım ve hizmet faaliyetlerinde kullanılmak üzere 462 milyon 116 bin 745 lira değerinde ürün satın alındı. ‘Süt Kuzusu’ projesi 11 mahalleden 30 mahalleye, süt alınan kooperatif sayısı 1’den 6’ya yükseldi. Süt üreticilerine 340 milyon liradan fazla hibe verildi. İlk ve ortaokul öğrencilerinin yararlandığı Eğitim Kart sayesinde 90 bin çocuğa 13 milyon lira destek sağlandı.

5 bini aşkın üniversite öğrencisine aylık bazda 400 liradan 3 bin 200 lira verildi. Toplam destek büyüklüğü 17 milyon lirayı aştı. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında 8 bin 165 üniversite öğrencisine aylık 500 TL olmak üzere toplam 4 bin TL yardım sağlanacak. İzmir’de yaşayan ve ev değiştiren üniversite öğrencilerine ücretsiz ulaşım desteği ve çamaşırhane hizmeti de başlatıldı. Üniversite öğrencileri için oluşturulan ücretsiz aşevleri ve yemek noktalarında dağıtım devam ediyor.

DEPREM YARALARI SARILDI

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Hatay, Osmaniye, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta afet uyum merkezleri kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Bir Kira Bir Yuva’ ve ‘Umut Hareketi’ kampanyalarıyla dayanışmaya başladı. Büyükşehir tüm birimleriyle bölgede depremin yaralarını sarmaya devam ediyor.

Karabağlar Abdi İpekçi Mahallesi’nde 32 derslikli ve yaklaşık bin öğrenci kapasiteli Orhan Kemal İlk ve Ortaokulu’nun inşaatına İZBETON tarafından başlandı.

Yerinde ve %100 mutabakat modeliyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, İZBETON’un yapım sürecine dahil edilmesiyle ivme kazandı. Kentsel dönüşüm sürecine kooperatifler de dahil edildi ve İzmir’de güç birliği başlatıldı. Uzundere, Gaziemir Emrez-Aktepe Mahalleleri, Ege Mahallesi ve Örnekköy kentsel dönüşüm bölgelerinde 4 yılda 5 bin 761 bağımsız ünitenin üretimine başlandı.

Depremzedeler için kooperatif modelinin de hayata geçirildiği Halk Konut projesinin startı verildi. 30 Ekim İzmir depreminde evleri hasar gören vatandaşlar için geliştirilen proje ile şimdiye kadar apartman sakinlerinin kurduğu 10 kooperatif ile protokol imzalandı. Kısa süre içerisinde projeye 11 kooperatif daha eklenecek. Halk Konut projesinin ilk uygulaması olan Dilber Apartmanı’nın temeli 15 Ocak’ta atıldı.

KENT MOBİLYA FABRİKASI KURULDU

Belediye bütçesine değerli bir katkı sağlaması beklenen çöp kutuları, bisiklet park yerleri, oturma grubu gibi birçok eser üreten Kent Mobilyaları Fabrikası hizmete açıldı.

UNESCO Dünya Mirası Kesikli Listesi’nde yer alan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda altyapı ve üstyapı yenileme çalışmalarına başlandı. Konak ve Kadifekale’nin ortasındaki tarihi aksı canlandırmak ve bölgenin cazibesini artırmak için tarihi bir yatırım yapıldı. Bu kapsamda Kemeraltı’nda atık su, yağmur suyu ve içme suyu bordürleri, aydınlatma, gergi hatları yenileniyor, yollar betonla kaplanıyor ve granit döşeniyor. Bu çalışmaların maliyeti cari fiyatlarla toplamda 650 milyon lirayı bulacak. Kemeraltı ve Basmane’deki onarım işlerinin maliyetinin 250 milyon lira olduğu tahmin ediliyor. Proje ile aydınlatmasıyla geceyi yaşayan, gündüz esnafıyla olduğu kadar gece ticaretiyle de hayat bulan bir Kemeraltı doğacak.

BAŞKAN SOYER’İN ASFALT REKORU YÜKLENDİ

Başkan Soyer’in seçim vaatleri arasında yer alan asfaltta rekor hedefi doğrultusunda merkez ilçelerin ana arterlerinden en uzak köy yollarına kadar yol yapım, bakım ve yenileme çalışmaları yapıldı. 10.7 milyon metrekarelik düz yolda 5 milyon 190 bin 750 ton sıcak asfalt dökülerek yüzey kaplama çalışması tamamlandı. Şehre 4 bin 713 araçlık otopark eklendi.

SELLER ÖNLENDİ

İZSU Genel Müdürlüğü 200 noktada yaptığı çalışmalarla yağışların neden olduğu sellerin önüne geçti. Yüzülebilir koy ve koku sorununun çözülmesi hedefi doğrultusunda Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde revizyon çalışmalarına başlandı. Şiddetli yağışlı dönemlerde yaşanan taşkınların önüne geçmek amacıyla hazırlanan yağmur suyu yatırımları ile yağmur suyunun atıksu sisteminden ayrı bir hatta taşınması için çalışmalara başlandı. İzmir Körfezi’nin temizlenmesi sürecine de büyük katkı sağlıyor. Bugüne kadar cari kurla yaklaşık 7 milyar liraya 230 kilometre yağmur suyu kanalı yapıldı.

ATIKSU ARITMA TESİS SAYISI 70’E ÇIKTI

Avrupa Birliği standartlarındaki arıtma sayısı ve kişi başına düşen atıksu arıtma miktarı ile Türkiye’de bir ilk olan İZSU Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesisi sayısını 70’e çıkardı. Foça Gerenköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Karaburun Mordoğan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Kemalpaşa Ulucak İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Çıtak Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Torba Paket Atıksu Arıtma Tesisi ve Urla Paket Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı. 2019 yılından bu yana İzmir’e 2 bin 119 kilometre içme suyu şebeke hattı ve 264 içme suyu sondajı kazandırıldı. Bin 108 kilometrelik atıksu sınırının üretimi tamamlandı. 2 bin 730 kilometrelik dere yatağı temizlendi.

İKİNCİ YÜZYIL İKTİSAT KONGRESİ’NDE KARARLANAN 211 MADDE

İzmir Büyükşehir Belediyesi 15-21 Mart tarihlerinde düzenlenen ve “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyıl İktisat Kongresi’nde 211 madde kararlaştırıldı. Kongre sonuç bildirgesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılı ekonomi politikalarının belirlenmesinde tarihi bir rol oynaması bekleniyor.

2 MİLYON 40 BİN 170 METREKARELİK YENİ YEŞİL ALAN

Kente, 2019 yılından bu yana doğayla iç içe yaşama hedefi doğrultusunda; 2 milyon 40 bin 170 metrekarelik yeni yeşil alan eklendi. İzDoğa’nın kentin çeperindeki yeşil alanları kent merkeziyle bütünleştiren ‘Yaşayan Parklar’ projesi kapsamında Karşıyaka’da Flamingo Tabiat Parkı ve Yelki’de Olivelo Tabiat Parkı’nın inşaatları tamamlandı. Buca’da Fırat Fidanlığı, Bayraklı’da Kovankayası ve Bornova’da MTK parklarının üretimi devam ediyor. Türkiye’nin ilk bahçe bahçesi olan İnciraltı Terapi Bahçesi hizmete açıldı. Kadifekale’de 4 bin 500 metrekarelik “Kent Bahçesi” oluşturuldu. 180 bin metrekarelik Dr. Behçet Uz Mesire Alanı tamamlandı. Portakal Vadisi’nin Buca’da 200 bin metrekarelik alanda çalışmaları sürüyor.

İZMİRLİ ÇİFTÇİ DOĞDUĞU YERDEN MEMNUN OLMAYA BAŞLADI

Başkan Soyer’in “Bir Tarım Daha Mümkün” vizyonuyla, tarımda su tüketimini azaltmak, üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlamak, sağlıklı ürünler getirmek için “Mera İzmir” projesi hayata geçirildi. İzmir’de yaşayan milyonlarca insanın gıdası. Proje ile İzmir’in 30 ilçesinde kırsal alanda üretici ve hayvan sayısı, ahır konum bilgileri toplanarak kapsamlı bir “Çoban Haritası” oluşturuldu. İzmir, Türkiye’de çoban haritasına sahip ilk il oldu. Harita, bölgesel ölçekte hazırlanan tarımsal işlerin planlanmasında kullanılmaktadır. Proje kapsamında 535 çobanla süt alım sözleşmesi imzalandı. Toplam 1 milyon 643 bin litre keçi, koyun ve manda sütü satın alınarak, üreticiye yaklaşık 19 milyon lira katkı sağlandı. 8 milyon liralık üretim maliyetiyle 51 milyon lira peynir üretildi. Beş ayda ve tek bir iş üzerinden 24 milyon TL katma değer yaratıldı.

“İZMİRLİ” MARKASI RAFLARDA

Bayındır’da 7 bin metrekarelik alanda 200 milyon liralık yatırım bedeli ile günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip Süt İşleme Fabrikası deneme üretimine başladı. Fabrika; küçük aile işletmelerinin tüm alımlarını yıllık 250 milyon TL işlem hacmi olan kooperatifler aracılığıyla yapacak. Süt Kuzu Projesi kendi fabrikasında üretilecek. Manda, tesiste üretilecek mozzarella, burrata ve dondurma ürünleriyle yeniden İzmir’e dönecek. Günlük 3 ton et işleme kapasitesine sahip olan Ödemiş Et İşleme Tesisi, 12 milyon liralık yatırımla hayata geçirildi. 2022 yılında 6 binin üzerinde küçükbaş ve 30 bine yakın büyükbaş hayvan alımı yapılmıştır. Üreticiden alınan et, süt ve bitkisel ürünler işlenerek İzmirli markasıyla raflardaki yerini aldı. Küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi amacıyla 1.000’e yakın üreticiye 4.000’e yakın küçükbaş hayvan dağıtıldı. Yavrularla birlikte bu sayı 8 bini geçti. Üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla 2 ton 376 kilo kuzu yetiştirme yemi ve 2 bin 776 çuval büyükbaş süt yemi dağıtıldı. İklim dostu yem bitkilerinin üretimine başlandı.

BİR SAP KARAKILÇILK TOHUMUNDA 12 BİN DEPOYA ULAŞTI

Seferihisar’da bir avuç ata tohumuyla başlayan karakılçık buğdayı üretimi, 12 bin dönümü aşan ve İzmir’i aşan bir alanda karşılığını buldu. Karakılçık tohumlarının bir kısmı taş değirmenlerde öğütülerek paketlenerek “İzmirli” markasıyla karakılçık unu ve makarna olarak tüketicilerin beğenisine sunuldu. Sağlıklı, ucuz ve sağlıklı gıdayı halka ulaştırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında genişletilen Halk Bakkalları, Halk Kasabı reyonları ile yenilendi. Artan enflasyona karşı sağlıklı ve uygun fiyatlı eti İzmirlilerle buluşturan şubeler kent genelinde yaygınlaştırılıyor.

İZMİR KOOPERATİFLERİNDEN 726 MİLYON LİRALIK SATIN ALMA

84 farklı tarımsal kalkınma kooperatifinden yaklaşık 726 milyon lira satın alındı. Üreticiye meyve ve zeytin fidanı, lavanta, nergis soğanı, salep yumruğu gibi gelir getirici işler verildi. Yerli tohumların yaygınlaştırılması için 517.000 fidan dağıtıldı. İzmir Tarımını Geliştirme Merkezi açılarak, tarımda verim kaybının önüne geçmek için “İzmir Tarım” taşınabilir uygulaması hayata geçirildi. 2022 yılında İzmir, dünyaca ünlü gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu’ya ev sahipliği yaptı.

‘SPONG KENT İZMİR’ PROJESİ BAŞLADI

Kuraklıkla mücadele vizyonuyla şekillenen yağmur suyu hasadı çalışmalarının yaygınlaştırılmasıyla ‘Sünger Şehir İzmir’ projesi başlatıldı. Yağmur suyu hasadı için teşvik sistemi uygulanmış, İzmir’de 5.000 binaya 5.000 yağmur suyu deposu dağıtılarak 10.000 yağmur bahçesi kampanyası başlatılmıştır. Proje ile İzmir’in 5 yıl içinde sünger şehir olarak inşa edilmesi ve beş yıl içinde kentsel alandaki yağmur suyu akışının %70 oranında azaltılması planlanıyor.

İZMİR’İN ATIKLARI ELEKTRİK ENERJİSİ VE GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR

Atıkları hammadde olarak değerlendirip ekonomiye kazandırma politikası doğrultusunda İzmir’de Türkiye’ye örnek olacak bir çevre projesi daha başlatıldı. Ödemiş ve Bergama’da kurulan Harmandalı Düzenli Katı Atık Düzenli Depolama ve entegre katı atık yönetim tesislerinde evsel katı atıklar ayrıştırılarak organik gübre ve elektrik enerjisine dönüştürülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi

GES SAYISI 2’DEN 12’YE ÇIKTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi , 2019 yılından itibaren hızla çatı GES kapasitesini geliştirmeye başlamıştır. Belediye hizmet binalarında bulunan GES sayısı 2’den 12’ye çıkarılmıştır. Üretimi devam eden GES’lerle birlikte bu sayı 2023 yılında 16’ya ulaşmış olacaktır. 2019 yılında 270 kilovat olan GES kurulu gücü, inşa halindekilerle birlikte yüzde 625 artışla 1682 kilovata yükseldi. Projesi hazırlanan santraller ile bu alandaki kapasite hedefi 2000 kilovat olarak belirlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, çatı GES’leri sayesinde yılda üreteceği 2,5 milyon kilovatsaat elektriği elinde tutacak, karşılık gelen 6,5 milyon TL ise kasasında kalacak ve yatırım bütçesini artıracak. Ekonomik tasarrufun yanı sıra, mevcut yatırımlar sayesinde yılda 1.262 ton CO2 salınımının önüne geçilmiştir.

PARKTAN MASAL EVİNE

Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 16 Masal Evine ek olarak Karaburun ve Selçuk’ta birer, Çeşme’de üçer adet Masal Evi İzmirlilerin hizmetine açıldı. Özdere Gençlik Kampı tamamlandı. Bornova Mesire Alanı’na yarı olimpik yüzme havuzu yapıldı. Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkı Smyrna Otopark açıldı.

Türkiye’nin ilk ve tek Gençlik Belediyesi kuruldu. Üniversite sınavına hazırlanan 17-20 yaş arası gençleri desteklemek için ‘Kitap Kartı’ projesi hayata geçirildi. Kadın, çocuk, genç ve engelli bireylere fırsat eşitliği sağlayan birimleri tek çatı altında buluşturan Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi açıldı. Şehre engelliler için erişilebilir plajlar eklendi.

6 YIL SONRA İLK CROSSİA GEMİSİ İZMİR’DE

2022 yılında İzmir, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından her yıl verilen Avrupa Ödülü’ne layık görüldü. Kentin dijital turizm altyapısı olan “Visit Izmir” taşınabilir uygulaması ve web sitesi ile İzmir’e direkt uçuşları teşvik eden “Direkt İzmir” hizmete açıldı. 2016 yılından bu yana ilk kruvaziyer gemi, Nisan 2022’de Alsancak Limanı’na yanaştı. 2022’de 29 kruvaziyer gemi Alsancak Limanı’na yanaştı. 2022 yılında ilk Alsancak Limanı-Midilli seferi başlatıldı.

FUARLARIN KATKIYLA 55,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde kentteki fuar sayısı iki katından fazla artarak 31’e çıktı. İZFAŞ; gerçekleştirdiği fuarlar, festivaller ve kültür sanat etkinlikleri ile fuarcılık anlayışını dört mevsime taşımıştır. Fuar İzmir’deki etkinliklerin ortasında Wecycle, Brandex, IBS Anne, Bebek ve Çocuk, Yol, Ar-Ge Ür-Ge İnovasyon Sanayi ve Teknolojileri, Imatech, Kuyumculuk ve İnşaat, Gayrimenkul ve Kentsel Dönüşüm gibi fuarlar yer aldı. İzmir’de düzenlenen fuarlar, pandemi sonrası yaşanan ekonomik krize de çare oldu. Bu dönemde İzmir, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci şehri oldu. 2019-2022 yılları arasında İzmir, 30’dan fazla fuarın katkısıyla yaklaşık 55 milyar 555 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

ÜCRETSİZ SANAT EĞİTİMİ

İzmir’de kültürel üretimi artıracak adımlar da atıldı. İzmir Sinema Ofisi açıldı. Mustafa Necati Kültür Merkezi, Atlas Köşkü Sanat Galerisi, Bıçakçı Han, Konak Metro Sanat Galerisi, AASSM Müzik Kütüphanesi kent yaşamına kazandırıldı. Sanatın birçok farklı alanında yaklaşık 5 bin kişiye ücretsiz eğitim verildi. 70 yıl sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kuruldu.

Dört Kitap Kafe İzmirlilerin beğenisine sunuldu. İldeki kütüphane sayısı 3’ten 13’e çıkarıldı. Kitaba ulaşmakta güçlük çeken mahalleler için başlatılan “Her Mahalleye Bir Kütüphane” kampanyasında kurulan kütüphane sayısı 39’a ulaştı. Kampanyaya bağışlanan kitap sayısı 45 bine ulaştı.

KONUTTA 70 BİN KİŞİYE BAKIM YAPILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, rezidanstaki bakım gruplarıyla vatandaşların yüzünü güldürdü. 2019 yılından bu yana 96 personel ile yaklaşık 70 bin kişiye evde bakım hizmeti verildi. Yatalak, yaşlı, hasta ve engellilere verdiği evde bakım hizmetini 30 ilçeye çıkaran Eşrefpaşa Hastanesi, il merkezinin yanı sıra Kemalpaşa Armutlu, Bayraklı, Ödemiş, Tire ve Karaburun’da hizmet birimleri açarak 2150 hastaya hizmet verdi. . Karşıyaka ve Buca Toplum Yaşam Kampüsü’nde yeni poliklinikler hizmete açıldı. Eşrefpaşa Hastanesi acil servis ünitesi yenilendi.

AVRUPA ÖDÜLLÜ ŞEHİR

İzmir, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından 2022 yılında “Avrupa Ödülü”ne layık görüldü. İzmir’in Avrupa değerlerini en iyi temsil eden şehir olduğu tescillendi. Kent, 2026’da Botanik EXPO’suna da ev sahipliği yapacak. Expo 2026, Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesinin de gerçekleştirilmesini sağlayacak. Eylül 2022’de düzenlenen Terra Madre Anadolu, Türkiye’nin dört bir yanından küçük üreticileri dünya gastronomi pazarıyla buluşturdu. 2021 yılında İzmir, Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. İzmir’in dördüncü kez ev sahipliği yaptığı Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi toplantıları, 65 ülkeden kültür üreticilerini İzmir’de buluşturdu.

14 ULUSLARARASI ORGANİZASYON

SporDost bir şehir yaratma vizyonuyla 7’den 70’e tüm İzmirlilere yönelik çalışmalar yapıldı. Yaklaşık 131 bin öğrenci spor eğitim verildi. 14 uluslararası etkinlik düzenlendi. Uluslararası İzmir Maratonu 2023 yılında 4. kez düzenlenecek. Yüzme eğitimi verilen çocuk sayısı 38 bini geçti. izmir amatör Spor Kulüpler Federasyonu’na son 3,5 yılda toplam 4,25 milyon lira ve 9,4 milyon lira nakdi yardım yapıldı. Bu yıl 12 milyon liralık yardım hedefleniyor. İlk ve orta dereceli devlet okullarına 8 milyon lira spor malzemesi verildi. Yeni dönemde ekipman güçlendirme fiyatının 15 milyon liraya çıkarılması hedefleniyor.

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu