Türkiye, ABD insan kaçakçılığı raporunda: ‘3 milyon insan savunmasız’
ABD Dışişleri Bakanlığı, 188 ülke ve bölgeyi kapsayan 95 sayfalık İnsan Ticareti Raporu 2023’ü yayınladı. İnsan Ticareti Mağdurlarının Korunmasına Dair Kanun’un zorunlu kıldığı raporda, Türkiye’nin insan ticaretinin ortadan kaldırılmasına yönelik asgari standartları tam olarak karşılamamasına rağmen bu yönde önemli çabalar sarf ettiği belirtildi.
Amerika’nın Sesi’nin (VOA) Türkçe haberine göre Dilge Timocin, Türkiye’de insan ticareti mağdurlarının ağırlıklı olarak Orta ve Güney Asya, Doğu Avrupa, Azerbaycan ve Suriye’den geldiğini belirterek, “345 mağdur var. 2023’te tespit edildi. çoğu Suriyeli (108), ardından Özbekler (57), Afganlar (33) ve Kırgızlar (15) geliyordu.
‘MÜLTECİ NÜFUSU SON DERECE HASSAS DURUMDA’
Pandeminin insan kaçakçılığı ve çaba kapasitesi üzerindeki etkisini dikkate alan ABD, hükümetin genel olarak bir öncekine göre artan çabaları nedeniyle Türkiye’yi 2012’den beri içinde bulunduğu “ikinci kategori” ülkelerin ortasında tuttu. raporlama döngüsü.
Maraş depremleri nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş mülteci, çocuk ve LGBTİ+’ların da içinde bulunduğu yaklaşık 3 milyon kişinin insan kaçakçılığına açık durumda olduğuna dikkat çekilen raporda, “Türkiye, aşırı derecede büyük bir mülteci nüfusunu barındırmaya devam ediyor. insan kaçakçılığına ve sömürüye açık. ‘ söylendi.
‘SURİYELİ KADINLAR VE KIZLAR SEKS TİCARETİNE ZORLANIYOR’
Suç şebekelerinin Suriyeli kadınları ve kız çocuklarını seks ticaretine zorladığı ve baskı altında tuttuğunun belirtildiği raporda, “STK’lar, mülteci kampı yetkilileri ve gönüllülerinin suç şebekeleriyle işbirliği yaptığı ve kızları seks ticaretine dahil ettiği olayları bildiriyor. sahte iş teklifleri Suriyeli erkek çocuklar ayrıca tecavüz ve cinsel istismar iddialarıyla mülteci kamplarında seks ticaretine karşı savunmasızdı. Özellikle yoksul ve kırsal bölgelerde, 12 yaşının altındaki Suriyeli kızlar resmi olmayan dini törenlerle yetişkinlerle evlendirilebilmekte ve daha sonra ev hizmetleri ve seks ticaretine açık hale getirilebilmektedir.
Geçen yılki raporda olduğu gibi bu yıl da insan kaçakçılarının bazı Gürcü erkek ve kadınları, bazı Türk erkeklerinin İsrail ve Moldova’da zorla çalıştırıldığına dair haberler geldi. Bu yılki raporda Roman çocukların büyük şehirlerde sıklıkla çöp toplayıcı, sokak çalgıcısı ve dilenci olarak çalıştırıldığına da değinildi.
‘ÖZELLİKLE FINDIKÇILAR SÖZLEŞMELİ KÖLEYE ZORLANIYOR’
İnsan hakları gruplarının ticari amaçlı cinsel sömürü ve seks ticareti gibi konuların LGBTİ+ topluluğu içinde sorun olmaya devam ettiğini bildirdiği belirtilen raporda, bu kişilerin hem yetkililer hem de toplum içinde ayrımcılığa ve düşmanlığa maruz kaldıklarına dikkat çekildi. .
İnsan kaçakçılarının sosyal medya, arkadaşlık siteleri ve iş arama platformları gibi çevrimiçi araçlarla giderek daha fazla mağdur kazanmaya odaklandığının belirtildiği raporda, bu yıl tarım işçilerinin sorunlarına da yer verildi. Raporda, “Özellikle fındık çiftçileri, düşük fiyatlar, fiyat indirimleri, uzun çalışma saatleri ve tehlikeli çalışma koşullarıyla zorunlu çalıştırmaya karşı savunmasızdı ve bazen aracılar, çiftçileri hasat ortasında borçlandırarak sözleşmeli köleliğe zorladı.”
‘BU BÖLÜM EN KISA SÜREDE GÜNCELLENECEKTİR’
Raporda PKK’nın faaliyetlerine “ABD’nin terör örgütü olarak tanımladığı PKK, çocukları silah altına alarak zorla alıkonmuştur” cümlesiyle yer verilmiş; Suriye’de devlet dışı silahlı gruplar tarafından gözaltına alınan bazı kadınların muhtemelen Türkiye’ye nakledilerek taciz edildiği de bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın araştırmasında, “Geçmiş yıllarda insan hakları grupları ve uluslararası kuruluşlardan alınan raporlar, hükümetin çocuk asker toplayan Türkiye destekli silahlı bir muhalif gruba operasyonel, ekipman ve mali destek sağladığını gösteriyor. Suriye’de”.
Bakanlık, Türkiye’yi 2021’de ABD’de Çocuk Askerleri Önleme Yasası (CSPA) listesine aldı ve Ankara’nın Suriye’de devlet dışı silahlı bir grup olan Sultan Murat tümenine operasyonel ekipman desteği ve mali destek sağladığını göstererek, bu silahlı grup bir çocuk askerdi. Onu çalıştırdığını ve kullandığını iddia etti. Geçen yılki raporda Türkiye’nin çocuk asker kullanan ülkeler listesinden çıkarıldığı görülüyordu. Bu yılın raporu, Çocuk Askerler Müdahale Yasası 2023 listesinin artık eksik olduğunu belirtti; Açıklamada, “Bu bölüm en kısa sürede güncellenecektir” denildi.
‘MÜLTECİLER SÖMÜRÜLMEYE KARŞI SAÇSIZ BIRAKILDI’
Rapor, kaynakların ve kontrollerin, çocuk işçiliği veya kayıt dışı çalışmaya karşı yasakları etkili bir şekilde izlemek ve uygulamak için yetersiz olduğuna dikkat çekti. Raporda, “Müfettişler, genellikle 50 veya daha az işçi çalıştıran özel tarım işletmelerini, onları zorla çalıştırmaya karşı savunmasız bırakan şikayetler olmadıkça ziyaret etmiyor” deniyor.
Raporda, özellikle Suriyelilere ve mültecilere çalışmak istedikleri ilde en az altı aydır kayıtlı olmaları şartıyla çalışma hakkı verildiği ancak patronun bu yöntemi kullanmadığına dikkat çekildi. prosedürü külfetli ve maliyetli görerek; Sonuç olarak, şartlı mültecilerin ve geçici koruma altındakilerin büyük çoğunluğu yasal istihdam seçeneklerinden yoksun bırakıldı ve kaçakçılık da dahil olmak üzere sömürüye karşı savunmasız kaldı” denildi. (DIŞ HABERLER)