Tokat Üzüm Fidanı Dünyada Eşsizdir
Umut serasındaki üzüm fidanları dünyada tektir.
TOKAT – Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde bulunan Umut serasındaki üzüm fidanları dünyada tek olma özelliğini taşıyor.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yürütülen tarımsal araştırmalarda Umut serasında bulunan üzüm fidanları dünyada tek olma özelliğini taşıyor. Yapılan çalışmalarda Tokat yöresinde bağcılıkla üretilen yaprakların kalitesi, ıslahı ve adaptasyon süreçleri incelenmektedir. Doç. Adem Yağcı,“Tokat’ta bağcılık gerçekten önemli bir tarım ürünü. İlçelerdeki birçok köy bağcılıkla ilgili isimlerle anılmaktadır. Salkımören, Bağpınar, Üzümören gibi isimler Tokat’ta bağcılığın bir klasik olduğunu gösteriyor. Üniversitemizde bağcılıkla ilgili çalışan 4 hocamız var. Çalışmalarımız ıslah çalışmaları, adaptasyon çalışmaları ve fidan üretimi ile ilgilidir. Buradaki ıslah çalışmalarında 3 farklı hedefimiz var. Öncelikle ihracata konu olacak, sofralık kalitesi yeterli ve muhafazaya uygun bir çeşit elde etmek. Bir diğer amaç ise Tokat’ın narin üzümü kalitesinde hastalıklara dayanıklı bir çeşit elde etmektir. Bu konudaki ilk bulgular umut verici bir yönde ilerliyor” dedi.
“Öncelikle ihracata uygun, sofralık kalitesi iyi ve muhafazaya uygun bir çeşit elde etmek”
Tokat’ta bağcılığın değerli bir yere sahip olduğunu belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Adem Yağcı, “Tokat’ta bağcılık çok önemli bir tarım ürünü. İlçelerde birçok köye bağcılıkla ilgili isimler veriliyor. Salkımören, Bağpınar, Üzümören gibi isimler Tokat’ta bağcılığın klasik olduğunu gösteriyor. 4 hocamız var. Üniversitemizde bağcılık üzerine çalışıyoruz.Uyum çalışmaları ve fidan üretimi ile ilgili.Buradaki ıslah çalışmalarında 3 farklı amacımız var.Öncelikle ihracata konu olacak, sofralık kalitesi iyi ve muhafazaya uygun çeşit elde etmek. Diğer bir amacımız Tokat narince üzümü kalitesinde hastalığa dayanıklı çeşit elde etmektir.Bu konudaki ilk bulgular umut vericidir.Amerikan asmalarında ıslah çalışmalarımız mevcuttur.Kullandığımız anaçlar Türkiye’de üretilmemektedir.Amacımız Türk tipi Amerikan üzümleri Adaptasyon çalışmalarımız var.Üniversite ve lise öğrencileri burada uygulama yapıyor.Yaklaşık 10 yıl önce asma fidanı üretimi 40 bin civarındaydı ama üniversitemizin öncülüğünde bu sayı 400 binleri buldu. Bu rakam 2 milyona kadar çıkabilir” dedi.
“Dünyada bir tek fidan örneği var”
Umut serasındaki fidanların dünyada tek olduğunu belirten Yağcı, “Fidanın dünyada tek örneği var. Tokat’ta külleme diye bir hastalık var ve bazen üreticilerimiz zor anlar yaşıyor. Hastalıktan dolayı ilaç atmak zorunda kalıyorlar.Bu ilaç iç ve dış piyasada da sıkıntı yaratabiliyor.Üreticiler külleme hastalığına karşı üretimde 5-6 kez ilaç atabiliyorlar.Biz istiyoruz Üreticiler 2 kez ilaçlasın diye biz temiz,sağlıklı ve çevreye duyarlı çalışmalarla hayatımıza devam edebiliyoruz.Doktora öğrencimin yaptığı çalışmalar sonucunda 2 tanesi hassas kaliteli ve hastalıklara dayanıklı 500’e yakın bitki üzerinde çalıştı.Burada 26 çeşidimiz var. , yerli çeşitleri saymazsak. Patentli bir takım çeşitlerimiz var. Toplamda yaklaşık 35 çeşidimiz olduğunu söyleyebiliriz” dedi.