Haber

İran medyası: İran, Türkiye’deki seçimlerin en büyük galibi

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimleri komşu İran’da da basın ve kamuoyu tarafından yakından takip edildi. Iran International haber sitesi, Türkiye’deki seçimlere ilişkin yaptığı haberde, “İranlılar Türkiye’deki seçimleri korku ve hayranlıkla izledi” değerlendirmesine yer verdi.

“Demokrasi ve serbest seçim talepleri sürerken, İranlılar Türkiye’de ilk kez seçimlere olağandışı ilgi gösterdi.” 14 Mayıs ve sonuçlar açıklanmaya başlandı, seçim sonuçlarını İran ve dünya medyasından takip ettiler.

‘TÜRKİYE’DEKİ BİPOL DURUMUNU BİLİYORUZ GÖRÜNÜYOR’

Iran International’ın haberine göre bir sosyal medya kullanıcısının İran’ın tartışmalı 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle kurduğu benzerliğe dikkat çektiğini hatırlatan uluslararası ilişkiler uzmanı Ehsan Movahedian, bu benzerliği şu sözlerle açıkladı:

“Türkiye’deki iki kutuplu durum, 2009 seçimlerini ve onun acı sonuçlarını anımsatıyor. Erdoğan’ın kışkırtıcı konuşmaları, İran’ın eski başbakanı Mahmud Ahmedinejad’ı hatırlatıyor. ABD ve İsrail bu durumdan yararlanmak istiyor ve İran endişeli. “

KUZEYDOĞU SINIRINDA GÖRÜNÜRLÜK: KILIÇDAROĞLU KAZANARSA YA?

İran’da 2009 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sandıkların kapanmasından saatler sonra seçimin ilk turunu Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın kazandığı açıklandı. Seçmenler ve Ahmedinejad’ın rakibi Mir Hüseyin Musavi hızla açıklanan seçim sonuçlarına itiraz etti ve ardından ülkede aylarca süren protestolar başladı. Protestolar sırasında binlerce kişi gözaltına alındı ​​ve hayatını kaybetti.

Iran International’ın haberine göre, sosyal medyada paylaşılan iddialara atıfta bulunarak, İran’ın Türkiye sınırına yakın kuzeydoğu bölgelerindeki askeri güçler, İran’ın adayı olması durumunda ortaya çıkabilecek olası gösterileri kontrol altına almak için son aylarda ‘tetikte’ tutuldu. Seçimleri Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu kazanıyor.

‘BENZER BİR SEÇİM YAŞAYAN BİR ÜLKEDEN ÖNEMLİ MESAJ’

Iran International, Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turda kesinleşmesinin ardından İranlıların seçimlerle neden bu kadar ilgilendiklerini kendilerine sormaya başladığını söyledi. “İslam Cumhuriyeti’nin meşruiyetini önemli ölçüde zedeleyen kalıcı, derin yaralarla önemli siyasi çatışmalara neden olduğu bir ülkeden gelen çok anlamlı bir mesajdı.”

‘BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ ERDOĞAN İÇİN DAHA ZOR’

İranlı gazeteci Sadegh Alhosseini, Türkiye’deki seçimleri ‘mucize’ olarak nitelendirirken, bir diğer gazeteci Mehdi Rahbar, “Bu, Erdoğan’ın son 20 yılda karşılaştığı en zor sınavdı. sorunsuzdur, ikinci ilaçtır. Seçim süreci Erdoğan için daha da zorlaşacaktır” dedi.

İranlı gazeteci Mohammad Motlagh seçim gecesi şöyle yazdı: “İran, Türkiye’deki seçimlerin en büyük galibi. Erdoğan kazanırsa, bu NATO’nun düşüşünün ve muhtemelen Türkiye ile Yunanistan arasındaki çatışmaların da başlangıcı olur… Kılıçdaroğlu kazanırsa, Kafkasya’da “Suriye’deki gerilimi kullanmak, Suriye ve Irak ile gerilimi azaltmak ve Rusya’nın İran’la yakınlaşmasına daha fazla ilgi duymak anlamına geliyor.”

‘ERDOĞAN YENİLDİĞİNDE İRAN YENİLENMİŞ GİBİ OLUYORUM’

İranlı akademisyen Fatemeh Shams seçimlere ilişkin, “Erdoğan’ın yenilgisi beni İran’ın yenilgisi gibi sevindiriyor. Erdoğan ve mafyasının yolsuzluğunu ve köktendinciliğini hafife almayın. Türkiye’de muhalefet seçimi kazanırsa bölgedeki birçok dinamik ayağa kalkar. değiştirmek.”

İranlı gazeteci Hossein Mossala da demokrasiye dikkat çekerek, “Hangi aday kazanırsa kazansın Türk halkı kazanıyor. Uzun süreli cumhurbaşkanları yok. Türkiye’de tasarlanmış seçimler yok ve adaylar keyfi olarak güvenlik denetimine tabi tutulmuyor.”

“Türkiye KARANLIĞA EMİR ETMEDİ”

Bir sosyal medya kullanıcısı, her iki tarafın da ‘zafer ilan ettiğini’ hatırlatarak, “Ancak (2009’da İran’da olduğu gibi) kimse Kılıçdaroğlu’nun kampanyasına saldırmadı, çalışanlarını gözaltına almadı. SMS hizmeti kesilmedi, sandıktan gözlemciler çıkarılmadı. Erdoğan’ın yandaşları da ellerinde sopalarla sokağa çıkmadı. Türkiye karanlığı hoş karşılamadı” dedi. (DIŞ HABERLER)

iskilipajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu