Ekonomi

Emlak firmaları kendi finansmanlarını kendileri geliştiriyor

Emlak firmaları kendi finansmanlarını kendileri geliştiriyor

Atış Şirketler Kümesi CEO’su Ahmet Atış:

“Şirketlerin sorumluluk alıp finansman yöntemleri geliştirmesi ve bunu bankalarda modellemesi gerekiyor”

BURSA – İnşaat sektöründeki firmaların finansman yöntemlerini geliştirme sorumluluğunu üstlenmesi ve bunu bankalarda modellemesi gerektiğini belirten Atış Şirketler Grubu CEO’su Ahmet Atış, “3 ay boyunca 4 bin 360 bağımsız bölümde yeni bir kampanya başlatmayı planlıyoruz. 4 bin 300 müşteriden 22’si “Milyar liralık satış hedefimiz var. Burada da 16 milyar liralık 60 ay vade sistemi kurduk. Enflasyona göre bu konuda bankalarla görüştük” dedi.

Atış Yapı ve Bursa Emlak Müşavirleri Odası iş birliğinde “Gayrimenkul Alımlarında Alternatif Finans Sistemleri” paneli düzenlendi. Konusunda uzman konukların da konuşmacı olarak katıldığı panelde, tüketicinin gayrimenkul alımlarında alternatif kaynaklar değerlendirildi. Gentleman Magazine İmtiyaz sahibi Optimist Group Ajans Lideri Feyzan Ersinan oturumun ev sahipliğinde, BEMO Lideri Erdal Çelebi, Atıcılık Şirketleri Kümesi CEO’su Ahmet Atış, Piri Reis Üniversitesi ekonomi ve Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ve İktisat Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Gurur Oğuz konuşmacı olarak katıldı.

Gayrimenkul ve konut sektöründen yaklaşık bin kişinin katılımıyla düzenlenen panelde yükselen enflasyon, düşen enflasyon ve artan enflasyon karşısında tüketicinin gayrimenkul alımında alternatif kaynaklar değerlendirildi. Atış Şirketler Kümesi CEO’su Ahmet Atış, dünyada gayrimenkul ile ilgili işlerin uzmanlaşmaya dayalı olduğuna dikkat çekti. Ahmet Atış, “Yıl sonuna kadar 14 ülkede ofislerimizi açmış olacağız. Türkiye’de de 11 ilde ofis açtık. Çalışacak bir işbirlikçimiz olmadığı için buradaki operasyona kendimiz sahip çıkıyoruz. .Aslında buradaki en değerli konu herkesin kendi işinde uzmanlaşması. 6 yıl önce Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yaptığımız görüşmede bize ortak şirket kurma teklifi getirdiler. Brüt 300 metrekare Sosyal konut bize çok mantıksız geldi ama depremden sonra gördük ki aslında Türkiye’nin en büyük ihtiyacı bu.Sorun şu ki TOKİ’den başka sosyal konut projesi yok. Burada yapabileceğimiz yöntem ve yöntem Avrupa Sosyal Sistemini Türkiye’ye uyarlamak.Birçok noktada aynı projeyi yaparak malzeme fiyatlarını düşürerek arsa üzerinde toplu alımlar yaparak piyasa şartlarını karşılayabiliriz. 35’in altında, 40’ın altında eser üretme şansı. Hatta artık firmaların sorumluluk alıp finansman teknikleri geliştirmesi ve ardından bunu bankalarda modellemesi gerekiyor. Burada 3 ay içerisinde 4.360 bağımsız bölüm için bu kampanyayı yapmayı planlıyoruz. 4.300 müşteride 22 milyar TL satış hedefimiz var. Burada da 16 milyar liralık 60 ay vade sistemi kurduk. Enflasyona göre bu konuda bankalarla görüşmeler yaptık” dedi.

Atış Yapı olarak 84. projelerini hayata geçirdiklerini belirten Atış, “Ama inşaat tarafında bile segmentasyon çok değişti. Proje yapıyorsunuz yurt dışına pazarlamamız lazım. Kitle fonlamasına ihtiyaç var.Bugün Türkiye’de 52 kurumsal firma bunu yapıyor.7 yılda 4.500 saklama hesabı açan Türkiye koşullarında biz 7 ayda 1.600 hesap açtık.Yani kitle fonlamasının üçte birini ele geçirdik. Bu tüm sektörü doğruyu söyleyebilmekle ilgili “Herkes iş yapmak ister, para kazanmak ister. Ama erkek ve kız kardeşler birbirlerine bile güvenmiyorlar. Doğru yöntem benimsenmeli” dedi.

Enflasyonun düşmesi halinde emlak ve konut sektöründeki daralmanın giderileceğini belirten Piri Reis Üniversitesi İktisat ve Maliye Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Erhan Aslanoğlu, “Enflasyon Türkiye’de 10, Amerika’da 2 diyemeyiz. Aynı dünyada yaşıyoruz, benzer bir yapı var. Bunu da hedeflememiz lazım. 2’ye çıkması zaman alacak. Ama 15 yıldır 5’i hedefliyoruz son 65 yıldır gittik.Onun için mutlaka ve mutlaka düşürmek zorundayız.Enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapmak zorundayız.Bunu yaparsak faizler düşer. zaten düşüyor.Türkiye’de enflasyon 2 diyelim.Sizce bankaların yıllık konut kredisi faiz oranı ne olur?Banka kaç mevduat topluyor?Bize yılda 3 kredi verecek, bir kısmı yani ayda 0,25. O zaman 20 yıl vadeli kredi ve aylık 0,25 faizle ev almak mümkün olacak, bunu daha rahat yapabilmek için enflasyonla mücadele çok önemli. Aslında tüm bu olayların temelinde enflasyon yatıyor, yani enflasyonun düşmesi gerekiyor ki finansal piyasalar normale dönsün, kur riski azalsın. ‘İndir ve bırak’ dememiz gerekiyor. Düşerken, maliyetine hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bunu başardığınızda, çok farklı bir dünya olacak. Hem konut sektöründe hem de Türkiye ekonomisinde hem kişi başı gelir artacak, hem konut maliyeti yükselecek hem de hayallerimize ulaşacağız.

Panel öncesi izleyicilere seslenen BEMO Başkanı Erdal Çelebi, son dönemde konut kredilerinde bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti. Çelebi, “Maliyetlerin çok arttığı ve oranların bizleri şaşırttığı bu dönemde maalesef pandemi, şok, seçim derken emlak departmanı birçok aşamada ve zamanında bir tereddüt dönemine girdi. Bugün bir ucube milletin ‘kredi çekelim’ dedikleri dönemde oraya gittiklerini görünce bana çok geldiler ama bir gün hesap sorulacak.O gün vatandaşlarımıza maliyeti göstereceğiz, sektörümüz, üreticilerimiz, emlak departmanında bugün geçmiş dönemlerde ekonomiye yüzde 10-11 oranında katkıda bulunan, ülke ekonomisine ve iş gücüne önemli anlamda katkı sağlayan ama aynı zamanda birçok enstrümanı da ortada tutan ve maalesef günümüzün katma değer. Vatandaşımızın geçmişe ya da gelecek yıllara bakması sonucu konuta erişiminde yaşanan sıkıntıların pahalı olmaması bizleri üzüyor” dedi.

Panelin ardından Ahmet Atış ve Erdal Çelebi tarafından katılımcılara Bursa’nın simgesi ipek tablo takdim edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu