Ekonomi

Doğalgazda yeni rota yatırımları hızlanıyor

Rus gazından bağımsız olmaya çalışan Avrupa Birliği’nin dört üyesi, Azeri gazının Türkiye üzerinden birlik ülkelerine taşınması için gerekli altyapı ve kapasite yatırımları için Brüksel’den fon istedi. Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov’un Budapeşte ziyareti sırasında düzenlediği ortak basın toplantısında, Bulgaristan, Romanya ve Slovakya ile birlikte, Birliğin enerji güvenliğini sağlamak için gerekli kapasite yatırımları: “Bulgarlar, Romanlar ve Slovaklar ile birlikte Avrupa Komisyonu’ndan ek enerji için gerekli altyapının geliştirilmesi için Azerbaycan’dan mali destek sağlayarak Güney ve Orta Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamasını talep ettik. hacimde doğal gaz Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Slovakya üzerinden gelecek.”

Szijjarto, Azerbaycan doğalgaz ithalatının artırılması için Güneydoğu Avrupa ve Orta Avrupa’da yeni enterkonneksiyonların yapılması ve yeni ulaşım kapasitelerinin oluşturulması gerektiğini, bunun için Avrupa Birliği’nden teşvik ve kaynak alınması gerektiğini vurguladı. Avrupa’da savaş öncesine göre halen çok yüksek seviyelerde seyreden doğalgaz fiyatları, birliğin güç krizinin sürdüğünü gösteriyor. Azerbaycan ise Rus gazından bağımsız olmaya çalışan birliğe gaz ihracatını “ikiye katlamak” niyetinde. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 2022’den 2027’ye kadar AB’ye doğal gaz ihracatını ikiye katlayacaklarını açıkladı.

İTALYA’NIN CEZAYİR İLE YENİ BİR BORU HATTI İNŞA ETMESİ ANLAŞMASI

Birliğin her yerinde gaz alternatifi arayışları devam ediyor. Ukrayna Savaşı uzun bir çatışmaya dönüştüğünde, birlik doğal gaz arzını çeşitlendirmenin fiziksel sonuçları olduğunu fark etmeye başladı ve İtalya ile Cezayir arasında yeni bir boru hattının inşası için bir anlaşma yapıldı. İki ülke, Cezayir’in doğalgazını ve elektriğini İtalya’ya taşıyacak yeni bir boru hattı sınırının inşası konusunda anlaştı. Cezayir ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdelbajid Tebboune ile basın toplantısı düzenleyen İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, “yeni proje İtalya’yı Cezayir enerjisinin Avrupa’daki ana dağıtıcısı yapacak” dedi.

GAZPROM ÖZBEKİSTAN VE KAZAKİSTAN İLE SÖZLEŞMELER YAPTI

Öte yandan Batı yaptırımlarının hedefi olan Rus enerji devi Gazprom, Rusya’nın Kazakistan ve Özbekistan’a gaz arzını artırmak amacıyla yeni altyapı yatırımları için ‘yol haritası’ anlaşmaları yapıyor. Interfax’ta yer alan habere göre, “Çin’e ihracat yükümlülüklerini” de içeren bu gaz tedarik anlaşmaları, yaklaşık 260 milyar ruble (3,76 milyar dolar) gaz altyapısı yatırımı gerektirecek. Gaz iletim altyapılarının modernizasyonu ve hatta yeni boru hatlarının inşası mümkündür. Bu kış havaların çok soğuk olması nedeniyle büyük çaplı bir elektrik kriziyle karşı karşıya kalan Özbekistan’ın Enerji Bakanı Jurabek Mirzamakhmudov, Gazprom CEO’su Alexei Miller ile bir araya geldi ve Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre, iki isim “doğalgazda işbirliği için yol haritası” imzaladı. sektör”. Gazprom, 18 Ocak’ta Kazakistan ile doğal gaz işbirliği yol haritası imzaladı. Özbekistan’ın kendisi doğal gaz üretiyor ancak kış aylarında günlük 20 milyon metreküp açık verdiği bildiriliyor. Türkmenistan’dan 1,5 milyar metreküp doğal gaz ihraç edilerek bu açık kapatılmaya çalışılıyor. Yılda 70 milyar metreküp doğal gaz üretebilen ülkenin üretimi 2022’de 51,7 milyar metreküpe geriledi. Özbek makamları 2023’te 56,3 milyar metreküp gaz üretimi öngörüyor.

KAYNAK: DÜNYA/HİLAL SARI

karacobanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu