Ekonomi

Bankalar 5 yıl sonra döviz durumu açığı verdi

Uzun bir aradan sonra bankacılık departmanı ilk kez döviz pozisyonu açığı vermeye başladı. Özel ve yabancı bankalar ile ağırlıklı olarak döviz pozisyonu açığı veren kamu bankalarında da benzer durumların yaşandığı paylaşıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 3 Şubat tarihinde sona eren hafta itibarıyla tüm şubeler net döviz pozisyonu açığı vermeye başladı. Böylece, 5 Kasım’da net döviz fazlası 5 milyar doları aşan kesim, 1,5 milyar dolar net döviz pozisyonu açığına dönüştü.

Şebnem Turhan’ın ekonomim üzerine oynanan bahisle ilgili haberi şöyle: Bankacılık bölümünde, eskiden kamu mevduat bankalarının verdiği net döviz pozisyonu açığı, son haftalarda yerli özel ve yabancı mevduat bankalarında da yaşandı. . Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haftalık verilerine göre bankacılık sektörü 6 Kasım 2020’den sonra ilk kez 13 Ocak 2023’te net döviz pozisyonu açığı verdi ve 17 Şubat itibarıyla döviz durum açığı 2019’u aştı. 1,5 milyar dolar.

Yurt içi özel bankalar en son 26 Ocak 2018 tarihinde sona eren haftada net döviz pozisyonu açığı verirken, 17 Şubat itibarıyla yarım milyon dolar net döviz pozisyonu açığı veriyor. Yabancı mevduat bankaları da net döviz pozisyonu açığı veriyor. 5 Eylül 2018 tarihinde sona eren haftadan sonra ilk kez.

BDDK haftalık verileri, bankacılık şubesinin 11 Kasım 2023 tarihinde sona eren haftada 5,1 milyar dolar net döviz kondisyon fazlası verdiğini gösteriyor. Aynı tarihte kamu mevduat bankaları 43,2 milyon dolar net döviz pozisyonu fazlası verirken, yerli özel bankalar net döviz pozisyonu fazlası verdi. 2,3 milyar dolar net döviz pozisyonu fazlası, yabancı mevduat bankaları ise 2,5 milyar dolar net döviz pozisyonu fazlası verdi. Bu tarihten sonra bölümün yanı sıra yerli, özel ve yabancı mevduat bankalarındaki net döviz pozisyonu fazlası gerilemeye başlamıştır.

10 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan BDDK kararı ile bankaların özkaynaklarındaki net döviz pozisyonu üst sınırı yüzde 20’den yüzde 5’e düşürüldü. Ancak bankalar bu tarihten önce de döviz statülerini düşürmeye başladılar. 13 Ocak haftası itibarıyla bankacılık bölümünün net döviz durumu açığı, kamu mevduat bankalarında 862,3 milyon dolar, yerli özel mevduat bankalarında 113,2 milyon dolar olmak üzere 691 milyon dolar oldu. O zaman, yabancı mevduat bankalarının hala 283.8 milyon dolarlık net döviz koşulu fazlası vardı.

5 MİLYAR DOLARDAN FAZLA 1,5 MİLYAR DOLARA ÇIKAN AÇIK

3 Şubat tarihinde sona eren hafta itibarıyla tüm şubeler net döviz pozisyonu açığı vermeye başlamıştır. Bankacılık branşındaki toplam net döviz pozisyonu açığı 952,9 milyon dolara, kamu mevduat bankaları 630,5 milyon dolara, yurtiçi özel mevduat bankaları 113,2 milyon dolara ve yabancı mevduat bankaları 293,8 milyon dolara ulaştı. İlerleyen haftalarda net döviz durumunda hem mevduat bankaları hem de sektör toplamı açık vermeye devam etti.

17 Şubat tarihinde sona eren haftada bankacılık sektörünün net döviz durum açığı 1 milyar 510 milyon dolar, kamu mevduat bankalarında 963,3 milyon dolar, yerli özel mevduat bankalarında 495,3 milyon dolar ve yabancı mevduat bankalarında 72,2 milyon dolar olarak hesaplandı. . Böylece 5 Kasım tarihinde 5 milyar doların üzerinde net döviz fazlası veren şube, 1,5 milyar dolar net döviz durum açığına dönüşmüştür.

Bankacılık sektörü kaynakları, bankaların döviz varlıklarını azalttığını, hem döviz mevcudu hem de iç varlıklardaki gerileme nedeniyle net döviz pozisyonu açığına ulaşıldığını bildirdi.

Bu düşüşte BDDK’nın yaptığı kur değişikliğinin de etkili olabileceğini kaydeden banka kaynakları, döviz satışı gerçekleştiğine dikkat çekti. Banka kaynakları, yerli özel ve yabancı mevduat bankalarının açık pozisyona geçmesinin dikkat çekici olduğunu belirterek, döviz kurundaki yatay seyrin dövizde uzun pozisyona sahip bankaların yanı sıra kendilerinin de satış yapmış olabileceğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu